Vinterdæk til vinterdagene

Hvornår skal du skifte til vinterdæk?

Undervurder aldrig vigtigheden af gode vinterdæk.

Der er stor forskel på årstiderne i Danmark. Det stiller store krav til dine dæk. De er din eneste kontaktflade med vejen. 

Det virker basalt, men dæk har fire hovedfunktioner:

    1. Bærer bilen: De fire dæk bærer bilens vægt.
    1. Stødabsorbering: Luften i bilens dæk har en affjedrende virkning, der sikrer en langt mere behagelig kørsel.
    1. Overfører træk- og bremsekraft: Dækkene gør det muligt at køre – og bremse.
  1. Kontrol: Når du drejer rattet, kontrollerer du bilen.

Kvalitetsdæk er din garanti for sikker og komfortabel kørsel. Dårlige dæk reducerer ydeevnen, øger bremselængden og udskridningsrisikoen. Dit brændstofforbrug og CO2-udledning øges også ved lavt dæktryk og slidte dæk.

Skift til vinterdæk

Vinterdæk er et must, når du kører bil om vinteren. Deraf navnet.

Men du bør faktisk skifte til vinterdæk, når temperaturene nærmer sig de +7C.

Vinterdæk har et højere indhold af naturgummi, der sikrer dem smidighed i kulden. Det giver bedre vejgreb og kontrol under kørsel.

Vinterdæk har tusindvis af lameller (de små riller i dækkene) i slidbanen. Det giver bedre vejgreb, når de graver sig ned i sne, slud og is.

Bekæmp sne med sne

Det lyder måske fjollet, men de dybe riller i slidbanemønstret får sneen til at gribe fat i sneen på vejen. Det giver bedre trækevne på den kolde veje med sne og is. De mange riller betyder også, at dækket er “selvrensende”, hvilket er enormt vigtigt ved kørsel om vinteren.

Protip: Husk at kontrollere og justere dit dæktryk når det bliver koldt i luften. Luften i dækkene trækker sig sammen i kulden. Det kan give svingninger i dæktrykket. Et for lavt dæktryk kan øge din bremselængde og påvirke din kontrol over bilen.