firststop forhandlere
forhandlere

 

 

kontakt firststop
kontakt os

 

 

nyheder firststop
nyheder

 

3 hurtige om vigtigheden af de rette dæk

Er der egentlig forskel på sommer- og vinterdæk?

Ja!

Der er væsentlige forskelle, på slidbanemønsteret samt de anvendte gummiblandinger.

Vinterdækket har et såkaldt lamelmønster. Dvs. at hver enkelt blok i mønsteret består af adskillige lameller (vaskebrætmønster). Disse lameller danner hver især ekstra kanter, der griber fat i den glatte vejbane (sne eller is). Det er primært disse ekstra kanter der giver vinterdækket dets vejgreb under vinterforhold. For at disse lameller kan arbejde optimalt er det vigtigt at dækkets gummiblanding opretholder en tilstrækkelig blødhed. Hvis gummiet er for hårdt, mister det den fleksibilitet der skal til for at dækkets mønster kan ”arbejde” og dermed gribe fat I vejbanen.

Et sommerdæks gummiblanding bliver hård når temperaturen falder. Det er derfor at et vinterdæk er bedre end et sommerdæk allerede ved temperaturer under 7°. Til vinterdæk anvendes specielle gummiblandinger der bevarer sin smidighed også ved frostgrader – dette er en betingelse for sikkert vejgreb om vinteren.

Er det nødvendigt med vinterdæk i Danmark?

Fra oktober til april er vinterdæk generelt det sikreste valg i Danmark. Når temperaturen er under 7° er vinterdækket mere effektivt end sommerdækket, og vil give kortere bremslængde samt bedre vejgreb.

F.eks.

På våd vej ved 5° vil bremselængden fra 100 km/t til 0 km/t være 5 meter længere med sommerdæk. Endnu mere udpræget er forskellen når der sammenlignes på sne- eller isdækket vej.

  • Nedbremsning fra 50 km/t på sne vil typisk øge bremselængden med ca. 8 meter på sommerdæk.
  • Nedbremsning fra 30 km/t på is vil typisk øge bremselængden med ca. 11 meter på sommerdæk.

Det kan i bogstaveligste forstand betyde forskellen mellem liv og død.

Hvad gør jeg med vinterdækkene om sommeren?

I den sæson hvor du ikke anvender dine dæk, er det vigtigt at de er opbevaret korrekt – dette er et krav for undgå at de tager skade eller ældes for hurtigt. Korrekt opbevaring af dækkene er vigtig, men heldigvis ikke så kompliceret. Den letteste løsning er at lade dit lokale First Stop dækcenter klare sagen.

NB: Helårsdæk kan være en udmærket løsning til dem, der insisterer på at køre med samme dæk hele året rundt – og for dem en bedre løsning end enten sommer- eller vinterdæk. Men man skal være klar over at, med helårsdæk er man på intet tidspunkt optimalt kørende, og med hensyn til sikkerhed vil man ofte være dårligere stillet end med det optimale dæk til årstiden.